Teppanyaki Grill kopen

Met een Teppanyaki grill haal je niet alleen de beste manier van Japans koken in huis maar ook een heleboel gezelligheid.

Lekker lang tafelen met vooral gezonde en vetarme ingrediënten. Waarbij je eigen gevoel en vooral inspiratie gebruikt bij het voorbereiden van de gerechten voor op de Teppanyaki grill.

De Japanse kookkunst laat veel ruimte voor verschillende recepten voor het grillen van kleine stukjes vlees, vis, zeevruchten en groente maar je kunt er ook uitgebreid op koken.

Ik ben Max,

Ik heb veel gereisd over de wereld, als chefkok heb ik veel gekookt in de beste restaurants, ik gek op het grillen van vlees. Dat kan zowel van de grillplaat als van de barbecue. Op deze website deel ik mijn ervaringen met grillplaten.

Teppanyaki Grill kopen

Wat is Teppanyaki?

Teppan vertaalt zich letterlijk als hete ijzeren plaat. Deze (halfronde), ijzeren Teppanyaki grillplaat wordt traditioneel in het midden van een tafel geplaatst. In restaurants en tegenwoordig ook thuis met een elektrische teppan plaat al dan niet op inductie of op gas.

Het eten op de Teppan wordt in Japanse restaurants bereid door een chef-kok. Deze staat direct voor de gasten en doet al snel denken aan het befaamde show koken. Deze koks zijn niet alleen op culinairvlak kunstenaars het zijn ook geweldige entertainers . Er wordt met messen en ingrediënten gesmeten en soms krijg je gewoon kunstwerkjes op je bord. Een bezoek aan Teppanyaki-ya is altijd de moeite waard.


Op de vlakke Teppan plaat worden voornamelijk verse groente zoals ui, wortel, koolsoorten, en prei gegrild. Natuurlijk kan alles wat in je koelkast ligt worden gebruikt.

Tegenwoordig kun je de Teppanyaki ook in huis halen met door een Teppanyaki grill te kopen. Deze werken bijna allemaal elektrisch en zijn zeer eenvoudig in gebruik en onderhoud. Het enige wat jij nog moet doen is ingrediënten zoals vlees, vis en groente in huis halen en je beste vrienden uitnodigen. Dat wordt een hele gezellige avond.

Het koken of grillen op een Teppanyaki grill brengt zeer veel voordelen met zich mee. Het grillen van vlees en groente doe je beste zonder gebruik te maken van olie of boter. Zo blijft alles vetarm.

Tijdens een avondje rond de Teppanyaki grill bepaald iedereen voor zich het juiste gaarpunt van zijn vlees of vis. Na afloop laat een Teppanyaki grill zich makkelijk schoonmaken door de speciale anti-aanbaklaag op de grillplaat. Het grootste voordeel van een avondje om de Teppanyaki is dat iedereen gezellig mee eet en de chefkok niet moederziel alleen in de keuken staat terwijl de rest lekker eet en gezellig meedoet.

Geschiedenis van de Teppanyaki grill

Er gaan twee verhalen over het grillen op de Teppanyaki. Er zijn nog geen bewijzen gevonden en veel is er niet over geschreven in geschiedenisboekjes.

Spaanse piraten

Stel je voor zo’n oud piraten schip en niks om je eten warm te maken. Een slimme Spaanse piraat besloot zijn eten op een stalen bord te leggen en dat te verwarmen boven vuur. Aangezien deze zeerovers de hele wereld over zeilden kwamen ze ook terecht in Japan waar het werd overgenomen en Teppanyaki werd genoemd. Wat letterlijk vertaald koken op een hete plaat is. Het eerste teppanyaki restaurant in Japan werd trouwens pas in 1945 in Kobe geopend.

Amerikaanse Japanners

In Amerika wonen veel ge-emigreerde japanners, en die missen hun Japanse eetcultuur. Om toch het vlees en vis te grillen zoals ze dat in Japan graag doen Gebruiken de Amerikaanse Japanners de stalen hamburgergrill platen. Wat ook dat is koken op een stalen plaat.

Welke teppanyaki grill moet ik kopen?

Deze vraag krijgen wij regelmatig gesteld en daarom hebben we een paar handige tips voor je opgeschreven. Vergelijk de grillplaat voor thuis niet met de Teppanyaki die je ziet in de Japanse restaurants. Deze platen zijn namelijk zeer professioneel ingebouwd en worden de hele dag gebruikt.

Omdat het aanbod van Teppanyakki grillplaten in Nederland steeds groter wordt en de uitvoeringen en modellen voor thuisgebruik oneindig zijn is het lastig om de juiste keuze te maken uit vorm, grote, kwaliteit en prijs.

Het mooiste is natuurlijk een roestvaststalen plaat die in je keuken wordt ingebouwd. Daarvoor moet je natuurlijk wel een enorme liefhebber zijn van de Japanse keuken en mag geld in dit geval geen rol spelen want dit soort grillplaten zijn in de regel zeer kostbaar.

Voor het gemiddelde Nederlandse gebruik voldoet een voordelige tafelgrill uitstekend. Deze zet je gewoon eenvoudig in het midden van de tafel. Je stopt de stekker in het stopcontact en regelt de temperatuur goed in. 15 minuten later is de Teppanyaki plaat gloeiend heet en kan het kokkerellen beginnen.

waarschuwing:

Er zijn ook Teppanyaki grillplaten die op gas werken, ik adviseer je om deze grillplaten alleen in de buitenlucht te gebruiken. De verbrandingsgassen zijn namelijk niet erg bevorderlijk voor de klimaat en luchtkwaliteit in huis met ernstige gevolgen.

Waar moet je opletten bij het kopen van een Teppan?

Het enorme aanbod en de tientallen variaties van de Teppanyaki grill maken het vaak lastig om de juiste keuze te maken. Ik heb daarom vijf belangrijke punten voor je opgeschreven waar je echt op moet letten bij het kopen van een Teppanyaki grillplaat.

Toevoer warmte:

 • Stroom (voor binnen) inductie (ook als grillplaat voor je ceranveld beschikbaarbaar)
 • Gas (alleen voor buiten gebruik, en ook als opzet stuk voor je barbecue verkrijgbaar)
 • Behandeling:
 • Roestvrij edelstaal (krasbestendig)
 • Teflon/anti-aanbaklaag

Opwarmtijd:

 • Snelle opwarmtijd (Teflon)
 • Langzame opwarmtijd (Roestvrij edelstaal)

Thermostaat:

 • Een goede teppanyaki heeft een regelbare temperatuur

Vorm en uitvoering:

 • koop een plaat die bij je tafel past, lange rechthoekige tafel = lange plaat, ronde tafel = ronde plaat
 • Zorg voor een binnenmodel met pootjes zodat de warme lucht onder de plaat weg kan.

Dus koop niet de eerste de beste Teppanyaki grillplaat, maar kijk echt naar de eigenschappen. Laat je ook niet verleiden door mooie aanbiedingen.

Heb ik nog speciale accessoires nodig?

In principe heb je geen bijzondere accessoires nodig om te koken op een Teppanyaki grillplaat. Ik raad je echter wel aan om alleen spatels te gebruiken van hout. Hiermee voorkom je vooral op een grillplaat met een Telfon-coating krassen.

Heb je nu een echte Teppanyaki gekocht uit edelstaal waarop je met hoge hitte kunt grillen dan zijn accessoires uit edelstaal aan te bevelen.

Deze drie accessoires mogen niet ontbreken bij je Teppan grill.

 1. Spatel
 2. Paletmes/Bakspaan
 3. gaarstolp

De spatel

Eén van de belangrijkste onderdelen bij Teppanyaki is de spatel. Deze gebruik je om de ingrediënten te keren, te verdelen en als laatste de teppanyaki plaat schoon te maken. Een goede spatel van edelstaal kun je al vanaf 20 euro kopen.

Het Paletmes/bakspaan

Het een paletmes of een bakspaan kun je samen met de spatel de ingrediënten op de teppanyaki bakplaat makkelijk omdraaien en serveren op je bord. Ook kun je olie en ei goed verdelen over de bakplaat. Een goede bakspaan van roestvrijstaal kun je al voor een kleine 20 euro kopen.

Gaar stolp

Ik moest even zoeken naar het juiste Nederlandse woord en ze zijn in de Nederlandse keuken eigenlijk niet gebruikelijk. Met een gaar stolp kun je groente, zalm of steak in de eigen sappen stomen op de Teppanyaki plaat. Dankzij de stolp krijgt het product een goede hitteverdeling en gaart het sneller. Een gaar stolp kost ongeveer tussen de 20 en 40 euro.

Welke ingrediënten, olie en sauzen?

Veel van de internationale Teppanyaki-ya (restaurants gespecialiseerd in teppanyaki gerechten) in Japan richten zich op het aanbieden van Teppan gegrild vlees (meestal rundvlees). Ze zijn meestal in de buurt van grote hotels en erg duur. Maar Japanse restaurants bieden volledige menu’s met hapjes, bijgerechten en meer.

Daarnaast is er vaak een aantrekkelijke selectie van andere gegrilde ingrediënten denk bijvoorbeeld aan biefstuk, zeevruchten en seizoensgroenten. Verder bepalen de juiste olie en sausjes natuurlijk de smaakbeleving.

Teppanyaki menu’s bestaan hoofdzakelijk uit de volgende ingrediënten deze kun je probleemloos thuis uitproberen:

 • Rundvlees
 • Vis en zeevruchten
 • Groente
 • Rijst
 • Olie
 • Teppanyaki Grillsaus

Laten we de producten stuk voor stuk bekijken

Rundvlees

Rundvlees is een van de meest populaire vleessoorten om op een Teppanyaki grill te bereiden. Het heeft niet alleen een laag vetgehalte, maar is ook rijk aan essentiële aminozuren en ijzer. Maar niet ieder stukje rundvlees smaakt hetzelfde, want er zijn grote verschillen in smaak en kwaliteit.

Wij leggen graag de onderstaande stukjes vlees op de Teppanyaki grill

 • Rib-Eye steak
 • Rumpsteaks
 • Porterhouse steak
 • Ossenhaas

Goed rundvlees koop je bij de slager. Wij geven de voorkeur aan Waygu (uit Japan of Nieuw-Zeeland) of een goed stuk Black Angus rundvlees (bijvoorbeeld uit Argentinië of Ierland) voor een geweldige smaakervaring. Tegenwoordig zijn deze vleessoorten in Nederland en België ook goed verkrijgbaar. Het vlees is iets duurder maar dar proef je meteen.

Naast bovenstaande stukjes vlees kun je natuurlijk ook varkensvlees, en kipfilet bakken op de Tepanyaki grillplaat. Zelfs worstjes en kleine hamburgers zijn mogelijk al is dat natuurlijk geen Japanse keuken meer dan.

Vis en zeevruchten

Wat betreft de selectie en het aanbod aan vis en zeevruchten in Nederland en België, zijn we niet zo rijk gezegend als in Japan. In lokale speciaalzaken en zelfs eenvoudige supermarkten zijn er tal van vers gevangen vis en zeevruchten, afhankelijk van het seizoen. Zo worden Ise-ebi (Japanse Languste) of Awabi(zeeslakken) daar vaak op de tafelgrill bereid.

Om een kleine selectie voor de Teppanyaki aan te bieden, zijn de volgende opties mogelijk:

 • Zalmfilet (met huid)
 • Garnalen (vers, geen diepvries)
 • Inktvisringen
 • Mosselen

Groente

Niks is lekkerder dan groente van de Tappanyaki, zelf vind ik dat smaken veel dieper zijn dan op een gewone gril. Groente lust bijna iedereen wel en mogen zeker niet ontbreken tijdens een avondje met vrienden of familie rondom de teppanyaki tafelgrill. Een voordeel van groente is dat ze niet “verkeer” kunnen gaan. Zelfs een beginnende grillen kan groente goed bereiden.

Afhankelijk van het seizoen kun je de onderstaande groenten gebruiken op de grill. Het liefst koop je de groente zo vers mogelijk, bijvoorbeeld op de markt.

 • Paddestoelen (Shiitake, oesterzwammen, maar ook champignons doen het goed op de Teppan)
 • Pompoen (gebruik bij voorkeur de Hokkaido pompoen, snij in partjes met schil)
 • Sugarsschnaps bonen
 • wortelen en peensoorten
 • Aubergine, courgette en paprika’s

Je kunt ook fruit aanbieden om te grillen, denk dan aan ananas. abrikozen of rijpe peren. Lekker als toetje of tussendoortje.

Rijst

Gekookte rijst is de basis van de Japanse keuken. Rijst is alomtegenwoordig in Japan en is opgenomen in bijna elke Japanse maaltijd. De term Gohan betekent “gekookte rijst” evenals “maaltijd” op zich of “eten” – rauwe, ongekookte rijst heet okome in Japan. (Dat is dan niet de rijst die wij kennen uit een pakje)

De kleverige rijst is het hart van een Japanse maaltijd en wordt daarom geserveerd met teppanyaki zonder poespas in een rijstkom.

De juiste olie voor Teppanyaki

Je snijdt vlees en groente in kleine dunne stukjes, maar om de typische grillsmaak te krijgen heb je een beetje olie nodig. Gebruik daarvoor bij voorkeur een olie die tegen hoge temperaturen kan en smaakneutraal is. Denk aan een goede zonnebloemolie of wololie. Beloof mij dat je nooit olijf olie gebruikt. Niet alleen is dat zonde van de olie, ook de smaak van alles op de grill wordt bitter. Olijfolie kan namelijk niet goed tegen de hoge temperatuur van de Teppanyaki.

De olie breng je bij voorkeur met een penseeltje aan nadat je de vlees, vis of groente op de bakplaat hebt gelegd.

Sausjes voor bij de Teppanyaki

Het lekkerst zijn natuurlijk zelfgemaakte sausjes. Sausjes maken voor de Teppanyaki is helemaal niet moeilijk en zijn redelijk snel klaar. Voor mijn favoriete grillsaus recepten kun je binnenkort een receptenboekje downloaden.

Hoe ziet een Teppanyaki menu eruit?

Als alle voorbereidingen zoals het klein snijden van de groente en het vlees klaar zijn, de tafel is gedekt, de sausjes en de rijst staan klaar, de Teppanyaki grill is op de goede temperatuur dan kan het genieten gaan beginnen.

Laten we beginnen een een variatie van groente en een een stukje Rumpsteak. Begin altijd rustig aan want de avond is nog lang en er ligt nog genoeg lekkers op tafel. Tijdens de eerste gang kun je eventueel ook de temperatuur van de grillplaat regelen.

Teppanyaki menu voor twee personen

 • 200 gram paddestoelen (champignons, oesterzwammen, Shiitake)
 • 200 gram groente (seizoensafhankelijk, bijvoorbeeld pompoen, wortels, sugarschnaps)
 • 400 gram Rundvlees – (bijvoorbeeld 2 entrecôtes)
 • 200 ml grillsaus
 • 2 porties rijst

Stap 1

Maak de grillsaus klaar zodat alle smaken goed kunnen mensen. Zet alles klaar om de rijst te koken. (Gebruik een rijstkoker)

Stap 2

Maak de paddestoelen voorzichtig schoon, verwijder de steeltjes van de Shiitake, snij de champignons in kleine plakjes. Oesterzwammen kunnen in zijn geheel op de Teppanyaki.

Stap 3

Maak de overige groente goed schoon, en snij deze in kleinere stukjes. De pompoen (gebruik een Hoikado) in twee stukken snijden en met een lepel de pompoenpitten en draden verwijderen en vervolgens in dunne plakjes snijden. Wortelen schoonmaken en de sugarschaps goed afspoelen onder stromend water.

Stap 4

Het rundvlees (entrecôtes) met een keukenpapier droog maken en op kamertemperatuur laten komen.

Stap 5

De tafel dekken, plaats de tafelgrill in het midden daarom heen plaats je je gasten. Iedere gast of eter heeft zijn eigen bord, een schaaltje rijst en een schaaltje met grillsaus. Wil je het echt Japans maken dan liggen er natuurlijk ook eetstokjes bij. Zorg voor voldoende water en natuurlijk een drankje naar keuze.

Stap 6

Zet de grillplaat aan, kies voor een middelhoge stand de temperatuur moet je even op gevoel afstellen. Voor groente hoeft het niet super heet te zijn. Het deel waar je de paddestoelen gaat grillen mag je insmeren met olie. Het deel voor vlees laat je zoals het is. Het vlees moet in zijn eigen vet gebraden worden.

Stap 7

Leg zodra de grillplaat heet genoeg is wat groente en paddestoelen op de plaat. Wel met wat afstand op het deel waar je net olie op hebt gedaan. Zodra de groente een mooie en gewenste gering hebben bereikt (na 3 á 4 minuten) zet je de temperatuur hoger.

Stap 8

Leg nu de stukjes rundvlees op het deel wat niet met olie hebt ingesmeerd. En grill het knapperig bruin. Een beetje afhankelijk van de grillplaat duurt dit ongeveer 4 á 5 minuten. Zodra het vlees voor jou de goede smaakverhouding heeft (rare, medium well done) is je vlees klaar.

Stap 9

Haal je groente van de grillplaat en als je vlees de juiste gering heeft hal je deze ok van de grill en snij je het vlees in smalle reepjes. Eventueel kun je het vlees nog met een beetje verse peper bestrooien.

Stap 10

Zowel de groente, paddestoelen en het vlees worden met de grillsaus als dip gegeten. Daarbij past de rijst die in in stap stap 1hebt voorbereid perfect bij. Eet smakelijk!

De Teppanyaki plaat schoonmaken

Bij het gebruik van de teppanyaki grillplaat ontkom je niet aan het schoonmaken. Sterker nog het kan voorkomen dat je plaat tijdens het grillen een keertje moet schoonmaken om rookvorming van verbrande etensresten te voorkomen.

Reinigen tussen het grillen door

Maak met een spatel en lichte druk de bakplaat schoon door vet en residu van vlees en groente naar de zijkanten te schuiven. Vervolgens maak je met een grote prop keukenrol of een sponsje de rand schoon.

Hierna leg je een paar ijsklontjes op de grillplaat. Zodra het water begint te koken kun je de spatel de achtergebleven resten nogmaals proberen te verwijderen.

Zodra je plaat weer schoon is, neem je een halve citroen en het sap smeer je met een keukenpapier over de grillplaat. Daarmee verwijder je eventuele achtergebleven smaken en het laatste beetje vet.