Elektrische Barbecues 2021

Een lekkere sappige steak, of gewoon een ouderwetse Duitse braadworst, of toch liever verse knapperige groente? De mogelijkheden voor een gezellige grillavond met vrienden, collega’s of de buren zijn eindeloos. Alleen iedere keer die houtskool barbecue aansteken met briketten of houtskool is zo’n gedoe en of je zit de hele avond in de rook van je grill apparaat.

Elektrische Barbecue

Een elektrische Barbecue is de oplossing en een goed alternatief voor de gas- of houtskoolgrill. Een barbecue op elektriciteit is nagenoeg rookvrij, en in no-time op temperatuur. Eerlijk is eerlijk je mist de smaak van het vuur. Alleen weegt dat niet op tegen de voordelen van een elektrische barbecue.

Wat is een elektrische barbecue en wat kan ik er mee

Vooral in de zomermaanden is het grillen in je tuin, op het terras of op het balkon erg populair. Wie niet over genoeg plaats beschikt voor bijvoorbeeld een grote gas-barbecue of een houtskool-barbecue kies al snel voor de elektrische variant. Ze zijn praktisch in gebruik, licht van gewicht en nemen niet overdreven veel plaats in beslag. Een elektrische barbecue is er in verschillende uitvoeringen

  • Staande barbecues
  • Tafel barbecues
  • Contact grill

De Staande en tafel barbecues onderscheiden zich in de opbouw. De staande versies van de elektrische BBQ heeft een eigen onderstel of een handige voet. De tafel barbecue is een compacte grill die je op een tafel(tje) in de buurt dient te plaatsen. Deze kun je zowel binnen als buiten gebruiken al dien je binnen wel voor meer dan voldoende ventilatie te zorgen.

Dat is trouwens niet de enige reden waarom elektrische barbecues momenteel zo populair zijn. Het snelle opwarmen van de elektrische grill elementen en het gemak tegenover een houtskool of gas barbecue zijn onverslaanbaar. Door het elektrische element heb je namelijk veel minder rook- en geuroverlast. Waardoor je zelfs op het balkon van je appartement of flat zou kunnen barbecuen.

Op een elektrische barbecue kun je van alles bereiden, vis, vlees, en groente zijn geen probleem. Zowel liefhebbers van een lekkere dikke sappige steak als vegetariers en zelfs met een vegan dieet kun je op een elektrische BBQ lekkere dingen maken.

Ik ben Max,

Ik heb veel gereisd over de wereld, als chefkok heb ik veel gekookt in de beste restaurants, ik gek op het grillen van vlees. Dat kan zowel van de grillplaat als van de barbecue. Op deze website deel ik mijn ervaringen met grillplaten.


TIP: Zorg dat er altijd een stopcontact in de buurt is, of zorg dat je een verlengkabel in handbereik hebt. Rol een verlengkabel wel altijd helemaal af.

Hoe werkt een elektrische grill

Een elektrische barbecue werkt op stroom. Voordat je echt goed kunt grillen moet het apparaat eerst opwarmen, dat gaat gelukkig heel snel. Veel van de elektrische barbecues op de Nederlandse en Belgische markt beschikken over een thermostaat waarmee je de temperatuur kunt regelen. Dat is absoluut meerwaarde want daarmee kun je de temperatuur goed regelen. Vlees heeft in de regel meer hitte nodig dan vis en groente.

In een Elektrische barbecue bevinden zich zogenaamde warmte elementen, deze herken je vast wel uit je oven in de keuken. Deze elementen worden in korte tijd zeer heet en vaak beginnen te rood te gloeien. Deze elementen geven de warmte weer door aan je grillplaat of grillrooster

Het vocht en vet van het vlees druipt via het rooster in de geïntegreerde opvangschaal. Wie slim is vult deze schaal voor het grillen met water. Daarmee verbrand het vet niet en kun je na afloop de schaal makkelijker schoonmaken. Tevens dient de opvangschaal met water er voor dat het vet en het braadsap van het vlees of je stukje vis niet verbrand en dat voorkomt rook en een verbrandde lucht. Dankzij deze oplossing kun je een elektrische barbecue ook binnenshuis en op het balkon gebruiken.

Welke voor- en nadelen heeft een Elektrische barbecue

Veel mensen die van grillen houden, zijn nog steeds sceptisch over elektrische grills. De belangrijkste reden hiervoor is het speciale grillaroma dat alleen een houtskoolgrill kan bereiken. Dit punt heeft zeker gedeeltelijk een psychologische component, het argument kan niet volledig worden weerlegd. Wat betreft de grootte van de grillgebieden, lopen gasgrills meestal voorop.

Er zijn nu echter enkele elektrische grills die geschikt zijn voor grotere groepen. Het komt erop neer dat de voordelen zoals de snelle en ongecompliceerde bediening, de nauwelijks rookontwikkeling en de lage aanschafprijzen opwegen tegen de nadelen. Koop je een elektrische grill met deksel, dan verplaats je het barbecuefeest in de winter naar je woonkamer of keuken.

Voordelen

  • Snel op temperatuur
  • Makkelijk te bedienen
  • Minale rookontwikkeling
  • Prijs gunstig
  • Eventueel geschikt voor binnengebruik

Nadelen

  • Rook/grill aroma ontbreekt
  • Grill oppervlakte relatief klein

TIP: Hoe groter je familie hoe groter de grillplaat moet zijn.

Welke type elektrische barbecue moet je kopen?

Je kunt de elektrische barbecues onderscheiden in diverse modellen, ieder model heeft zo zijn voor- en nadelen.

De staande grill

Het is een elektrische grill die op een standaard is gemonteerd en daardoor geschikt is voor op het terras en in de tuin. In vergelijking met de tafelgrill is de grill met standaard meestal iets duurder, hoewel de standaard voor de meeste kan worden verwijderd en de grill dan gewoon als tafelgrill kan worden gebruikt. Sommige staande grills hebben een aflegplank, wat handig is bij het grillen. Sommige modellen hebben zwenkwieltjes waardoor de grill naar de gewenste plek kan worden verplaatst.

De tafelgrill

Deze grill is zeer geschikt voor in de keuken, kleine balkons of andere, krappe ruimtes. Het aanbod aan tafelgrills is groot, waarbij deze grills bijvoorbeeld verschillen in hun uitrusting, prestaties en de grootte van het grill-oppervlak. Dit resulteert in sommige gevallen in vrij grote prijsklassen. Tafelgrills hebben in de regel blootliggende verwarmingsstaven en een opvangbak die voor het grillen met water wordt gevuld. Met accessoires kun je een tafelgrill ook gebruiken voor gourmet of Teppanyaki.

De elektrische kogel barbecue

De kogelbarbecue is een tafelgrill met deksel. Dit is meestal halfrond, dus de naam is ernaar te herleiden. Kogelgrills hebben meestal een grillplaat die kan worden verwijderd en in de vaatwasser kan worden gereinigd.

Dankzij het deksel blijft de warmte tijdens het grillproces in de grill en kan deze niet ontsnappen. Hierdoor is een kogelbarbecue ook geschikt om gerechten of gegrilde gerechten warm te houden. Deze elektrische barbecues zijn in de regel wel wat duurder.

De contactgrill

Dit is tevens een elektrische tafelgrill. De contactgrill grilt het gegrilde voedsel echter van twee kanten tegelijk, zodat zo’n elektrische grill ideaal is voor het bereiden van sandwiches, tosti’s en dergelijke. Het is in tegenstelling tot de zogenaamde vlakgrill, die meer ruimte biedt om tegelijkertijd voedsel te bereiden. Hiervoor hebben vlakgrills meer tijd nodig, omdat ze alleen van onderaf worden verwarmd.

Grillplaat of grillrooster?

Verwarmingsstaven zijn het centrale element van een elektrische grill. De grillplaat of grillrooster vind je boven de spijlen. De vraag rijst: welke variant is beter? Of bieden beide grilloppervlakken dezelfde voordelen?

Bij gebruik van de grillplaat kunnen vleessappen, vet en etensresten niet op de verwarmingselementen of in de grill druppelen. Aan de andere kant kan het gebeuren dat het vleessap of -vet zich ophoopt op de grillplaat, waardoor het vlees niet zo knapperig wordt.

De grillplaat op sommige elektrische grills is voorzien van een antiaanbaklaag waardoor deze snel en eenvoudig schoon te maken is. Veel grillplaten kunnen in de vaatwasser.

Bij gebruik van het grillrooster kunnen restjes, vleessappen of vet in de grill druppelen. Elektrische grills hebben echter een opvangbak gevuld met water, waardoor rook- en geuroverlast wordt beperkt. Omdat het vet van het grillrooster kan druipen, wordt grillen daarop als een beetje gezonder beschouwd.

Uiteindelijk hebben beide grilloppervlakken hun voor- en nadelen, zodat de consument als gevolg daarvan zelf moet beslissen welke variant het beste voor jou moet zijn.

Van welke merken zijn er elektrische grills?

De bekendste merken en fabrikanten zijn onder meer:

Tefal
WMF
Princess
Philips
Weber grill

Waar moet je opletten bij de aankoop van een elektrische barbecue

Door het grote aantal elektrische grills wordt de keuze voor de potentiële koper niet gemakkelijk gemaakt. Staande grill of tafelgrill, contactgrill of kogelgrill? Welk model de “grillmaster” moet hebben, hangt voornamelijk af van de beschikbare ruimte.

Een grill kan handig zijn voor een groot balkon, tuin of terras. Bent u daarentegen van plan om bijvoorbeeld ook binnen te grillen, dan is de tafelgrill de betere keuze. Als u uw toekomstige elektrische grill wilt gebruiken om sandwiches en tost’s te maken, is de beste keuze een contactgrill.

Een kogelgrill, die meestal tegelijkertijd een staande grill is, is niet alleen geschikt om te grillen, maar ook om op gelijkmatige hitte te koken. Een mogelijkheid is om een ​​combi-apparaat aan te schaffen dat vrijstaand en tafelgrill in één is. Maar er zijn nog andere punten die u als koper moet bekijken voordat ze een elektrische grill kopen.

1. Het vermogen

Een slecht presterende elektrische grill zal niet het gewenste resultaat opleveren. Dit geldt vooral als u buiten barbecuet. Een elektrische grill moet minimaal 2.000 watt hebben – hoe meer, des te beter.

Elektrische grills met een deksel leveren sneller het gewenste resultaat doordat de warmte wordt opgeslagen in de grill. Bovenal zorgt het deksel ervoor dat het te grillen voedsel gelijkmatiger en sneller wordt opgewarmd. Een kogelgrill heeft als voordeel dat het eten niet eens omgedraaid hoeft te worden, de warmte wordt namelijk optimaal verdeeld onder de deksel. Deze indirecte grill is ideaal voor groenten en vis.

2. De lekbak / waterbak

De meeste elektrische grills hebben een waterbak die ook dienst doet als opvangbak. Het vet dat uit het vlees ontsnapt, wordt in de schaal opgevangen, waardoor de steekvlammen van verbrandend vet worden voorkomen.

3. Afneembare onderdelen

Wanneer u een toekomstig apparaat kiest, moet u ervoor zorgen dat onderdelen die tijdens het grillen vuil zijn geworden, kunnen worden verwijderd om te worden schoongemaakt. Het grillrooster, de grillplaat en de opvangbak moeten verwijderbaar zijn. Idealiter kunnen ze in de vaatwasser. Grillplaten of grillroosters met een antiaanbaklaag hebben nog meer voordelen. Dankzij de coating plakt er niets, wat het schoonmaken vergemakkelijkt.

4. De grootte van de grillplaat of grillrooster

Hoe is de gezinssamenstelling? Het antwoord op deze vraag is belangrijk bij de aanschaf van een elektrische grill. Tip: Let vanaf het begin op de grootte van het grilloppervlak! Deze zijn in de regel groot genoeg voor vier personenr vier personen. Bij sommige modellen is het grilloppervlak zelfs nog groter. Deze zijn zowel geschikt voor grote gezinnen als voor mensen met een grote vriendenkring.

5. Materiaal van de elektrische grill

Afhankelijk van waar de grill wordt gebruikt of opgeslagen, is het materiaal een belangrijk vergelijkingscriterium. Als de elektrische grill voornamelijk buitenshuis wordt gebruikt, moet het een grill van roestvrij staal of aluminium zijn. Zelfs dan is het raadzaam om het apparaat na het grillen mee naar binnen te nemen of het te voorzien van een zeildoek om het tegen weersinvloeden te beschermen.

Bij een tafelgrill die voornamelijk binnenshuis wordt gebruikt, is het materiaal niet zo belangrijk. Elektrische grills, waarvan de behuizing van kunststof is, zijn erg licht en gemakkelijk schoon te maken.

Top 5 elektrische Barbecues 2021

De onderstaande elektrische Barbecues worden als beste verkocht in Nederland en België. Omdat het gemak van elektrische barbecues steeds populairder wordt is er een behoorlijke run ontstaan op deze handige grillplaten.


1. Tristar BQ-2816 Barbecue

De handige Tristar BQ 2816 kun je zowel als tafel als staande barbecue gebruiken. Bovendien is de Tristar zeer compleet uitgevoerd met zowel een grillplaat als een bakplaat. Om het helemaal compleet te maken en dat maakt deze elektrische Barbecue echt de nummer 1 van 2021 is het apparaat uitgevoerd met een regelbare Thermostaat.

Dankzij het geintegreerde vetafdruipsysteem lopen de vetten en sappen weg van het vlees en de grillelementen. Rookoverlast en verbrande luchtjes behoren hiermee tot het verleden.

Dankzij de dikke 2.200 watt regelbare thermosstaat bepaal je zelf de temperatuur en kun je vlees en vis snel en makkelijk bereiden zonder smaakverlies.

Tristar BQ-2816

+ Compact model
+ Weinig rook, ideaal voor balkon
+ Zowel staand als op tafel te gebruiken


2. Weber Q1400 elektrische barbecue

Eigenlijk zou deze Weber Q1400 elektrische BBQ op ieder balkon in Nederland of België moeten staan. Deze handige compacte elektrische Barbecue is geschikt voor 7 personen en dankzij de handige vetafvoer komt het vet en olie niet op de grillelementen terecht.

De Weber Q1400 oogt klein maar onderschat deze handige grill niet. Stop de stekker in het stopcontact, loop naar de koelkast, haal je vlees, vis, een biertje, een wijntje of een frisje uit de koelkast en je kunt beginnen. Dankzij de dikke 2.000 watt grillelementen is de Weber Q1400 in no-time warm.

De Weber Q1400 is wel iets duurder dan vergelijkbare elektrische Barbecues maar daarvoor koop je wel een stukje Weber kwaliteit en dat is absoluut zijn geld waard.


Weber Q1400

+ Snel warm
+ Super compact en toch genoeg plek
+ Weber Kwaliteit

– prijs


€239,00
Fonq.nl
€249,00
Coolblue.nl

3. Weber Q2400 stand elektrische barbecue

Met de Weber Q2400 haal je één feestje in huis. Op de grillplaat kun je namelijk voor maximaal 10 personen vlees en vis bereiden. De temperatuur regel je dankzij de traploze temperatuurregelaar nauwkeurig en makkelijk. Net als de bovenstaande Q1400 heeft deze barbecue een vetopvangschaal. Daarmee voorkom je veel rook en overlast.

In tegenstelling tot de Q1400 heeft deze Q2400 een onderstel, daarmee hoeft de elektrische BBQ geen tafeltje te hebben.


Weber Q2400 stand

+ Handig onderstel
+ Geschikt voor 10 personen
+ Traploze temperatuur regeling

– Geen thermometer in de deksel


€429,00
€523,95
Fonq.nl
€449,00
Coolblue.nl