De Japanse manier van vlees grillen wordt steeds populairder, dat komt onder andere omdat het een gezonde manier van vlees bereiden is. Teppan betekend ijzeren plaat en Yaki betekend bakken. Naast dat je in steeds meer Japanse restaurants Teppanyaki kunt eten kun je ook zelf aan de gang met een speciale Teppanyaki grillplaat.

Waarom is teppanyaki zo gezond?

Het bereiden van vlees, vis en groente op een Teppanyaki grillplaat doe je met zo min mogelijk olie. Daarmee is het een gezonde bereiding voor je vlees en vis. Verder wordt in de Japanse keuken veel gebruikgemaakt van groente. Denk bijvoorbeeld aan stukjes champignon, shiitake, paprika,taug├ę, courgette en groene asperges zijn heerlijk met een grillsmaakje.

Teppanyaki gezond

bij de keuze van vlees gebruik je op de Teppanyaki bij voorkeur mager rundvlees en lamsvlees. Denk aan biefstuk in kleine stukjes of een lekker ossenhaasje wat je in kleinere porties snijdt. Kipfilet laat zich ook heerlijk bereiden op de Teppanyaki grillplaat.

Vis mag tijdens een avondje grillen rondom de teppanyaki niet ontbreken. een lekker stukje zalmfilet of garnalen doen het erg goed op de grillplaat.

Lekkere salade in plaats van brood

Serveer bij de Teppanyaki een selectie van rauwkost in plaats van de standaard stukjes stokbrood, een kommetje met de typische plakrijst mag eigenlijk ook niet ontbreken. Sausjes maken de smaken intensiever, in de Japanse keuken wordt veel gebruikgemaakt van sojasausen zoals Kikoman pas wel op net deze sauzen want ze zijn vaak erg zout. Gelukkig is er tegenwoordig ook een versie te koop met minder zout in de beter gesorteerde supermarkt of toko.

Teriyaki saus maken

Je kunt ook zelf heel simpel een lekkere Teriyaki saus maken. Deze saus past perfect bij beef, zalm en kip. De saus is natuurlijk ook als kant-en-klaar variant te koop maar zelf maken is veel leuker. Het enige wat je daar voor nodig hebt is:

  • 3 eetlepels goede sojasaus (Kikoman)
  • 3 eetlepels Japanse rijstwijn (Mirin)
  • 3 eetlepels Sake (slijter)
  • 1 eetlepel suiker

Men de ingredienten in een kom goed door elkaar en verwarm deze in een pannetje zodat de suiker goed oplost. natuurlijk kun je in deze verhoudingen ook meer maken want met bovenstaande hoeveelheden heb je niet genoeg voor een avondje grillen.

Teppanyaki saus maken

Plaats een reactie